Rapport från Böj

Anledningen till rubriken beror på att jag bor i ett litet samhälle som heter Böj. Har inte räknat antalet hus men det är väl ett 20-tal hus i denna lilla by.

December 2021 var lite av ett uppvaknande. Innan dess hade jag inte brytt mig särskilt mycket om elpriset.

  2021 2020
December 7048 kr 1078 kr

Jag trodde först att räkningen var för ett kvartal, men det visade sig vara för bara en månad och dessutom var det bara för elhandelsdelen. Elnätskostnaden tillkom.

Det vi började göra var att elda mer i kaminen. Dock var effekten av detta beränsad.

Tankarna på el var dock inte i främsta rummet förrän det började pratas i media om att man behöver sätta undan kanske 50000 kr extra för elen under vintern. Först trodde jag inte riktigt på det men sedan började det pratas om pris på mellan 5 och 10 kr / kWh och då insåg jag att med den förbrukning vi har så kommer min elräkning bli väldigt hög. Kanske det dubbla, dvs i storleksordning 15000 kr för December 2022.

Något måste göras och dessutom behöver det vara en lösning som inte innebär alltför stora komfortskillnader. Jag bor inte ensam.

Första analys

Började titta på många olika lösningar och började försöka förstå hur värmepumpen fungerar. Efter diverse sökande av eltjuvar så kom jag fram till att jag hade följande stora poster.

  • Uppvärmning av huvudbyggnad genom en frånluftsvärmepump
  • Uppvärmning av garage och förråd/arbetsrum genom direktverkande el
  • Varmvatten genom frånluftsvärmepump
  • Torktumlare

Hittade även några mindre eltjuvar.

  • En stereo som stod på i arbetsrummet. Den var gammal och konstruerad innan det fanns krav på förbrukning i idle. Den var lätt att stänga av.
  • TV och stereoanläggning i vardagsrummet. Den används men har rutinen att den verkligen går i idle när den inte används.
  • Vår skäggagams värmesten - men den behöves så den får vara på.

Började även titta på att övergå från månadspris till timpris.

Första åtgärder

Gjorde följande åtgärder.

  • Hittade några ställen i huvudbyggnaden där det inte var superbra isolerat. En taklucka var inte riktigt tät, otät dörrlist i groventre m.m.
  • Isolerade garagedörren lite bättre så att det inte går att se i glipor samt att den sluter tätare genom att justera porten något.
  • Isolerade bättre mellan arbetsrum och övriga garaget. Det var inte isolerat i dörrkarm exempelvis. Förmodligen är det inte isolerat i väggen men det får vara så. Det var en för stor sak att ändra.
  • Började exprimentera med att sätta arbetsrum- och garage-element på timer. Det visade sig att de jag hade var mer avancerade än jag trodde så det gick bra. Dock rätt så buggiga så man måste göra på ett speciellt sätt för att det ska fungera.
  • Hittade att värmepumpen hade ett uttag för Cat-6/Ethernet och det visade sig att den kunde kopplas till Internet. Började exprimentera med SPA.
  • Bestämde mig att gå över till timpris då effekten av element på timer och värmepump med SPA borde vara fördelaktigt.

Resultatet blev som följer. Det som beskrivs som prognos när det gäller förbrukning är det lägsta värdet för motsvarande månad under den tid vi bott i huset 2019-2022 multiplicerat med 0.94. Anledningen till detta är för att inte få en för positiv bild av de förändringar jag gjort. 0.94 kommer av att det är snittförbättringen mellan Januari till Augusti 2022 jämfört med tidigare år. Så någon form av besparing hade vi redan gjort, oklart vad. Använder denna faktor för att inte tro att de nya förändringarna ger större effekt än de faktiskt gör. Det prognosticerade priset är den prognosticerade förbrukningen multiplicerat med priset år 2022 för den månaden om jag fortsatt ha månadspris.

2022 efter förändringar
  Prognos
förbrukning
Prognos
pris
Utfall
förbrukning
Utfall
pris
Fördel timpris Kommentar
December 1690 6618 1451 (-14%) 4573 (-15%) -17%  
November 1258 2429 993 (-21%) 1903 (-4%) -9%  
Oktober 1204 1468 809 (-33%) 945 (-2%)  -10%  
September 888 2864 676 (-24%) 2182 (+4%) 1% Inte gått över till timpris här.

Utfall förbrukning i % är den faktiska förbrukningen jämfört med prognostiserade förbrukningen.

Utfall pris i % är det faktiska snittpriset jämfört med snittpriset för månadspris (källa Vattenfall). Detta förutsätter dock att inte bolaget överfakturerar.

Skillnaderna ovan kan kanske inte se så stora ut. Det beror på att jämförelsen är väldigt konservativ för att inte få med redan genomförda besparingar. Jämför vi samma tidsperiod mellan 2021 och 2022 blir det mycket tydligare.

Jämförelse förbrukning mellan 2021 och 2022
  2021 2022 % Kommentar
Decembe 2713 1451 -47%  
November 2007 993 -51%  
Oktober 1459 809 -45%  
September 1188 677 -43%  

Tyvärr kan jag inte svara på vad skillnaderna är men följande är trolig:

  • Signifikant lägre tempratur i garaget (lägst 5 grader istället för ca 18) - 12 grader till augusti
  • Elradiatorer "på timer" i garaget (start augusti)
  • Signifikant lägre tempratur i arbetsrummet (lägst 12 grader istället för 20 grader) - start augusti
  • Elradiatorer "på timer" i arbetsrummet - start augusti
  • Eldning i huvudbyggnaden (start januari) samt justering av värmepump för att passa ihop (start september)
  • Isolering på vissa ställen
  • Något sänkt tempratur i huvudbyggnaden. Tror vi hade ca 23 grader i snitt 2021 och nu låter vi den variera mer. Mellan 20 till 25 grader.

Andra åtgärden

I November bestämde jag mig för att byta elhandelsleverantör. Enligt mina beräkningar så överfakturerar Telinet mig med 10 öre/kWh jämfört med Vattenfall. Första halvan av December kommer faktureras av Telinet och andra halvan av Cheap Energy. Skillnaden blev ganska så tydlig.

För att få en bild av fördelen med timpris har jag justerat med 10 öre/ kWh (5 öre i december) eftersom det verkar vara så mycket som Telinet överfakturerar i snitt. Det är inte en perfekt jämförelse då överfaktureringen varierar en del. Hade det varit en perfekt jämförelse skulle fördel timpris vara 0% i september.

Investering i ny bil

Växellådan började krångla i min bil så vi bestämde oss för att köpa en och ny laddhybrid.

Har gjort lite uppföljning och i snitt verkar laddhybriden dra 6.2 kWh per dygn.

Investering i två värmepumpar

Bestämde mig för att köpa två värmepumpar. En till arbetsrum och garage för att ersätta uppvärmningsbehovet med direktverkande el.

Den andra kom några veckor senare och det är för att komplettera frånluftsvärmepumpen. Har inte så mycket statistik på den så det är lite osäkert men det ser lovande ut.

Det verkar som värmepumpen i garaget minskar förbrukningen med ca 8.8 kWh per dygn i snitt om jag jämför första halvan av februari med andra halvan av januari. De hade ungefär samma utetempratur. Kanske att februari var något kallare dvs värmepumpen kan vara något bättre än det som jag skriver ovan.

Den andra värmepumpen verkar också förbättra situationen. Faktiskt förvånansvärt mycket. Det blir dessutom bättre tempratur inne.

Jag har än så länge bara fyra dagars statistik men preliminärt så minskar den förbrukningen med 6.5 kW per dygn. Får återkomma när jag har lite mer statistik. Det krävdes dock en hel del justeringar av frånluftsvärmepumpen för att få till detta. I annat fall blev det bara varmare.

En stor skillnad är att förbrukningen blir jämnare.