Ska jag flytta uppvärmning till billigare timmar?

Det enkla svaret är ja, men som vanligt beror det lite på. I vissa fall inte.

Att det ska vara lönsamt förutsätter att du har rörligt timpris.

Exempel 1

Garage eller förråd, direktverkande el.

Definitivt lönsamt. Du kan exempelvis sätta element på timer så att den kör på timer mellan 00 till 05:00. Värmen går då upp ett antal grader för att sedan falla tillbaka. Eftersom du inte är där så är det inte ett problem att tempraturen varierar över dygnet.

Har du lite tur så har du ett så avancerat element att du kan sätta komforttempratur och lägstatempratur på olika timmar på dygnet. I sådana fall kan du exempelvis sätta komforttempratur på 10 grader mellan 00:00 till 05:00  och sedan lägstatempratur på 5 grader övriga timmar på dygnet.

Exempel 2

Huvudpyggnad, luft-luft-värmepump, komforten är relativt viktig

Verkningsgraden på värmepumpen beror på utetempraturen. Ifall denna är specifierad av tillverkaren så går det genom smart styrning att avgöra ifall prisskillnaden mellan olika tidpunkter överstiger skillnaden i verkningsgrad mellan olika tidpunkter.

Tydligen ska det gå att via Tibber integrera med Sensibo. Den tar då hänsyn till både timpris och den geografiska temperaturen. Har inte provat detta. Får återkomma med mer information ifall jag får tag på det.

Det kan vara så att det även finns en aspekt att en luft-luft-värmepump kan ha olika verkningsgrad beroende på hur hårt kompressorn behöver gå. I sådana fall finns det en risk att man hamnar i samma problem som exempel 3 nedan.

Exempel 3

Huvudbyggnad, frånluftsvärmepump, komforten är relativt viktig.

Nu blev det genast mer komplicerat. Det beror lite på hur viktig komforten är. Om vi antar att acceptabel tempratur ligger mellan 20 och 25 grader inne så finns det möjlighet att tjäna lite på det.

Med golvvärme så är möjligheterna större då golvvärme är ett trögare system än radiatorer. 

Hade verkningsgraden varit konstant hade det varit nästan lika enkelt som i exempel 1 ovan.

Det kan vara lönsamt om:

  • Värmepumpen behöver gå med elpatron både billiga och dyra timmar ELLER
  • Värmepumpen aldrig behöver gå på särskilt hårt (sen vär, sommar, tidig höst).

Nibe har en funktion som kallas Smart Price Adaptions (SPA) som är tänkt att lösa detta. Tibber har en liknande funktion. Tyvärr så verkar den inte kunna bedömma skillnaden i effektivitet kontra prisskillnaden mellan billiga och dyra timmar. I vilet fall kan SPA omöjligen göra det då den bara tar hänsyn till priset på nordpol och inte tar hänsyn till elnätskostnaden m.m. Det verkar vara upp till den som ställer in SPA att ställa in rätt "påverkansgrad".

Har man en värmepump som jobbar "start-stop" istället för "inverterstyd" så blir det enklare då verkningsgraden densamma oavsett. Då blir frågan bara om den ska ha eltillsats eller inte.

För en inverterstyrd värmepump så blir det mer komplicerat att räkna ut då man måste veta verkningsgraden för olika tillfällen och dessutom kunna ställa in så den anpassar sig motsvarande baserat på prisskillnaden mellan olika tider på dygnet. Vad jag vet så finns det inte någon värmepump som kan göra detta.

För både en inverterstyrd värmepump och en som går på "start-stop" så kan man hamna ett problem som följande beskrivning tänker illustrera.

Problemfall:

Anta följande.

  • Elpris dag 5 kr/kWh - 18h
  • Elpris natt 3 kr/kWh - 6h
  • Värmepumpen drar 1 kW och genererar 3 kW om den kör konstant under hela dygnet ("verkningsgrad" 300%).

Man kan då räkna ut att huset har 72 kWh effektbehov per dygn.

Pris vid konstantkörning: 18*1*5+3*1*6=108 kr

Om SPA/Tibber/schema/annat styr så att den gasar på natten och drar ner på dagen finns risken att den behöver gå in med elpatron för att täcka behovet.

Anta att värmepumpen precis klarar sig utan elpatron vid konstantkörning men behöver gå in med elpatron om man gasar på.

Gasar vi på 3 kW på natten kommer den då att gå på elpatron med 3 kW in 3 kW ut. 100% verkningsgrad. Den drar då totalt 3*6=18 kW mer på natten.

Om vi antar att det totala effektbehovet är konstant (dvs bortser från ökade värmeförluster på grund av den högre innetempraturen) så minskar effektbehovet på dagen motsvarande mindre. Slår vi ut detta på dagstimmarna får vi 3*18-18=2*18 kW, dvs 2 kW ut per timme.

Nu behöver kompressorn jobba lite mindre så verkningsgraden ökar något.

Ökar verkningsgraden till knappt 350% så får vi 0.6 kW förbrukning per timme.

Priset blir då: 4*6*3+0.6*18*5=126 kr

Även om verknimgsgraden går upp till 400% dagtid så blir kostnaden högre.

Priset blir då: 4*6*3+0.5*18*5=117 kr

I båda fallen blir priset högre än innan.

Detta har varken SPA eller Tibber (eller för den delen ett manuellt inställt schema) koll på.

Elprisskillnaden måste överstiga förändringen i verkningsgrad för att det ska vara lönsamt.