Elavtal

Vilket elavtal du har påverkar väldigt mycket vilket pris du får. Du behöver två avtal för att kunna få el levererad till dig. Ett avtal för att använda elnätet (elnätsavtal) och ett avtal för elen du förbrukar (elhandelsavtal). Du kan fritt välja att avtala med leverantör av elhandel medans fastigheten är knuten till en leverantör för elnät.

Det finns inget i ellagen som definierar de olika typerna av prissättning. Det är upp till elbolagen att definiera. Har du inte valt något elhandelsavtal så kommer du dessutom bli anvisad ett avtal. Det kan vara bra att läsa på om detta.

Elhandel fast pris

Fast pris över en längre tid från ett par månader till några år.

Priset är satt av elbolaget i förväg. Hur prissättningen går till är upp till elbolaget och vad de (eller de de andlitar för att säkra priset) tror om framtiden.

  • Ditt pris = Av elbolaget satt fast elpris + moms

Fördelen är att du som konsument vet priset i förväg.

Nackdelen är att det normalt sett är dyrare än andra avtal.

Elbolaget och du som kund har visserligen inte tillgång till samma information men du som kund kan i vilket fall bedömma om priset är rimligt innan avtalet sluts.

Elhandel rörligt månadspris

Rörligt pris. Namnet är egentligen lite missvisande då det egentligen borde heta månadspris satt i efterhand. Detta är det traditionellt vanligaste avtalet.

Man betalar ett pris som bestäms av elbolaget i efterhand. Elbolaget behöver täcka sina kostnader. Exakt hur priset sätts är dock upp till varje elbolag.

I följande beskrivning tillkommer fasta avgifter. De har tagits bort för att göra beskrivningen lite enklare.

  • Marknadsfört pris = "spotpris" + påslag + moms1
  • Ditt pris i efterhand = "inköpspris" + påslag + moms2

OBS! Notera att "marknadsfört pris" här bara gäller jämförelsesiter. Det gäller inte för företagets egen marknadsföring. Se mer om detta i slutet av denna sida.

Moms 1 är 25% räknat på "spotpris" + påslag
Moms 2 är 25% räknat på inköpspris + påslag

"spotpris" är snittpriset (rakt snitt) på Nordpol för föregående månad. Här antar man att alla timmar har samma förbrukning. Av någon anledning har man generellt valt denna modell istället för att ha en schablon för förbrukningen.

"inköpspris" är snittpriset (volymvägt snitt) bolaget fått betala för hela kollektivet. Det är inte samma sak då  det varierar med hur bolagets alla kunders kollektiva förbrukning sett ut.

Exempel 1:

Anta att:

  • alla kunder förbrukar lika mycket och enligt samma mönster som du.
  • Priset är 0.50 kr/kWh på natten mellan 00:00-07:59
  • Priset är 4.00 kr/kWh på dagen mellan 08:00-23:59
  • Förbrukningen är 0.4 kWh för varje timme mellan 00:00-07:59
  • Förbrukningen är 2.0 kWh för varje timme mellan 08:00-23:59

Marknadsfört pris = (0.5*8+4*16)/(8+16) = 2.83 kr/kWh

Ditt pris i efterhand = (0.5*8*0.4+4*16*2)/(8*0.4+16*2) = 3.68 kr/kWh

Detta är viktigt att förstå.

OBS! Notera att priset som beskrivs på jämförelsesiter inte är samma som du kommer få på din faktura. Detta är viktigt att veta. Detta gäller även bolag som helt använder självkostnadsprincipen.

Fördelen är att det generellt sett är billigare än fast pris.

Nackdelen är att det sätts i efterhand så du som konsument vet inte priset i förväg.

En annan nackdel är att det är näst svårt att kontrollera om bolaget inte saltar elräkningen. Det går nämligen inte att räkna ut elbolagets kostnader eftersom kan man inte få reda på vad andra bolag har för (volymvägda) snittpris i efterhand. Det går inte att kontrollera elbolagets kostnader eftersom bolagets kunders kollektiva förbrukning inte är publik information. Informationen är bara känd av nordpol och elbolaget. Även om den publicerats av elbolaget så går det inte att kontrollera mot en extern källa. Däremot går det att kontrollera med andra bolags publicerade (volymvägda) snittpris. Exempelvis vattenfall publicerar vad de fakturerar som snittpris varje månad (exklusive moms i detta fall). Så även om det inte går att kontrollera om elbolaget saltat elräkningen går det åtminstone att kontrollera om elbolaget saltar räkningen mer än vattenfall.

Elhandel rörligt timpris

Priset sätts timme för timme av elbolaget. Tanken är att det ska följa de priser som sätts av Nordpool med tillägg för skatter, omkostnader med mera, men elbolaget har möjlighet att sätta andra priser.

  • Marknadsfört pris = "spotpris" + påslag + moms1
  • Ditt pris i efterhand = "inköpspris" + påslag + moms2

"spotpris" är samma som för Elhandel rörligt månadspris.

"inköpspris" är samma som för Elhandel rörligt månadspris ovan, men med skillnaden att det är endast din egen del som ingår och du kan således kontrollera detta kontinueligt via exempelvis Greenelys app eller någon annan app.

Exempel 2:

Anta att:

  • Priset är 0.50 kr/kWh på natten mellan 00:00-07:59
  • Priset är 4.00 kr/kWh på dagen mellan 08:00-23:59
  • Din förbrukning är 0.4 kWh för varje timme mellan 00:00-07:59
  • Din förbrukning är 2.0 kWh för varje timme mellan 08:00-23:59

Marknadsfört pris = (0.5*8+4*16)/(8+16) = 2.83 kr/kWh

Ditt pris i efterhand = (0.5*8*0.4+4*16*2)/(8*0.4+16*2) = 3.68 kr/kWh

Detta är viktigt att förstå. Detta gäller även timpris. Skillnaden är att du kontinueligt kan följa upp detta.

OBS! Notera att precis som för rörligt månadspris så är priset som beskrivs på jämförelsesiter inte är samma som du kommer få på din faktura. För timpris är det mer uppenbart. Detta gäller även bolag som helt använder självkostnadsprincipen.

Fördelen med detta är att du kan påverka priset genom att styra förbrukningen till billigare timmar på dygnet.

Nackdelen är att det varierar mycket över tid.

En annan fördel är att det går att kontrollera elbolagets prissättning i efterhand. Ditt elpris bör vara summan av varje timmes pris där varje timme sätts efter din förbrukning multiplicerat med priset för den timmen. Tillkommer gör lite skatter, avgifter och bolagets tillägg. Du kan hämta upp din förbrukning samt priserna från nordpol, lägga på moms och jämföra med den prisuppgift du fått från elbolaget.

Elfond

Detta är ett nytt typ av avtal som jag ännu inte riktigt förstått mig på. Tidigare i höstas var det många som var väldigt nöjda. Nu när december och januarifakturan kommit så verkar det vara väldigt många missnöjda.

Återkommer när jag lyckats förstå mig på vad det egentligen är. Innan det är det inget jag kan rekommendera. Jag rekommenderar inte något förrän jag förstår eller i alla fall har historisk statistik som visar på att det är bättre.

Den fråga som många ställer sig är, vilket avtal är bäst för mig?

Dels är frågan ifall fast, rörligt eller timpris är bäst och den andra är vilket bolag man ska teckna sig hos.

Fast, rörligt eller timpris?

Jag skulle inte rekommendera fast pris idag.

Så till frågan om rörligt månadspris eller rörligt timpris. Det är ganska enkelt att kolla om det skulle vara lönsamt.

Ladda ner greenelys app och installera den. Du behöver inte bli kund hos greenely bara för att du använder appen. De kommer dock att ringa dig och fråga om du inte vill bli kund. Du kommer få ett antal frågor att besvara. Efter ett tag så kan du gå in och se din historiska förbrukning. Exakt hur lång tid tillbaka beror på. I mitt fall kunde jag gå tillbaka till när huset byggdes då huset bara är tre år gammalt.

Gå in i årsvyn och titta det pris du får där och förbrukningen för en given månad. Räkna ut vilket (volymvägda) snittpris du får genom att räkna ut snittpris = pris / förbrukning.

OBS! Du kan inte använda greenelys "spotpris" som finns i årsvyn. Det är snittpriset (rakt snitt) på Nordpol utan hänsyn till förbrukning som redovisas av Energimarknadsbyrån.

Plocka sedan fram ett antal elräkningar. Om "snittpriset" du räknat ut per kWh är lägre, för en given månad, jämfört med snittpriset du fått från ditt nuvarande elbolag så då är det troligen billigare med timpris. Om det är högre, ja då är det inte lönsamt.

OBS! Du kan inte jämföra ditt beräknade snittpriset från greenelys app med jämförelsepriset på jämförelsesiter då priset på jämförelsesiter inte tar hänsyn till kollektivets förbruknings påverkan på priset. Du skulle då jämföre ditt volymvägda snitt med ett rakt snitt. Det är som att jämföra äpplen och päron. Du kan bara jämföra med tidigare elräkningar, alternativt andra personers elräkningars snittpris. Det du kan göra är att jämföra med vad exempelvis vattenfall publicerar vad de fakturerar som snittpris varje månad (exklusive moms i detta fall).

Vilket elbolag?

Nu till frågan om val av elhandelsbolag. Har du redan ett avtal kan do kolla om ditt nuvarande bolag fakturerar dig en rimlig summa. Det kan du göra om du har rörligt månadspris genom att jämföra ditt snittpris med vad exempelvis vattenfall publicerar vad de fakturerar som snittpris varje månad (exklusive moms i detta fall). Har du rörligt timpris kan du jämföra det pålägg som tillkommer.

Valet av elhandelsbolag är inte en enkel fråga. Det finns (minst) två sidor som kan hjälpa dig. Elskling och Elpriskollen. Söker du på dem så kommer du notera att de ger ganska så olika resultat.

Vad är det då som skiljer mellan dem?

Elskling drivs av företaget Zmarta.

Elpriskollen drivs av Energimarknadsinspektionen, en statlig myndighet.

Den stora skillnaden verkar vara att Elpriskollen inte har med bolag som är på "svarta listan". Telinet är exempelvis med på Elsklings lista men inte på Elpriskollen. Enligt realtid.se så har Greenely tagits bort från Elsklings lista på grund av felfakturering. Verifierade 2023-01-02 och kunde inte hitta Greenely på listan så det verkar stämma. Ett tips är att kolla om samma bolag dyker upp på samtliga listor. I sådana fall har de nog betett sig tillräckligt bra för att inte blivit svartlistade av någon av dem.

En annan sak som är viktig att tänka på är att avtalet du tecknar via exempelvis Elskling bara gäller en viss tid. Sedan går avtalet över till ett för bolaget normalavtal. Det är här det blir svårt med rörligt månadspris då kontroll av pris är omöjligt från ett konsumentperspektiv.

När avtalet övergår till bolagets normalavtal gäller det som står i deras eget marknatsmaterial. Det är med all säkerhet inte samma som det du fick om du tecknade via en jämförelesesite.

OBS! Här kan elbolaget dessutom göra en ganska så vilseledande sak. Det går med ett väldigt enkelt medel få priset att se mycket billigare än det faktiskt är. Beskriv priset som elpris + elcertifikat + moms. Det ser då ut som om bolaget inte tar några avgifter (förutom den fasta). Detta är dock en sanning med modifikation. Det som beskrivs som elpris är spotpris + tillägg, inte bara spotpris som man lätt tror. Vissa bolag som använder självkostnadsprincipen anser att räntekostnader är en del av företagets kostnader som ska ingå. Det är rimligt men man kan tycka att det ska beskrivas som ett tillägg.