Justera in värmekurvan

Disclaimer: Beskrivningen ska ses som inspiration och kan innehålla felaktigheter eller inte vara tillämpliga för din installation. Åtgärder vidtagna sker på eget ansvar.

Denna beskrivning är applicerbar på de värmepumpar som i huvudsak regleras efter utetempraturen. Detta är huvudregeln för följande typer av värmepumpar:

  • Markvärmepump (berg, jord och vatten)
  • Luft-vattenvärmepump
  • Frånluftsvärmepump

Är din värmepump enda värmekälla är det viktigt att hitta en bra värmekurva. Värmekurvan ser till att du får samma tempratur inne oavsett utetempratur. I princip behövs inte någon innegivare, eller termostater, men då kan inte värmepumpen ta hänsyn till andra faktorer som solinstrålning, luftfuktigheten utomhus, hur mycket det blåser, ifall någon inte stängt dörren ordentligt, eldning med mera.

Anledningen till att det är effektivare att justera värmen i värmepumpen är att den annars jobbar i onödan. Styrs tempraturen i huvudsak av termostater så kommer det stå varmt vatten i ledningarna som inte kommer ut till rummen och riskerar att förloras på ställen i huset som du inte märker av och i värsta fall går ut ur huset innan rummet fått ta del av värmen. Ett annat problem är att kompressorn i värsta fall kan ta skada ifall alla termostater slår av värmen. Det finns skydd mot detta men efter några gånger så kan det bli problem. Man kan även råka ut för att värmepumpen slår av och går på elpatron ifall detta händer. Det syns i sådana fall. Principen är att det är bättre att inte producera värme som sedan inte kommer användas. Visst kommer det huset till del, men kanske i utrymmen som inte används och då är det ändå slöseri. Slöseri går inte ihop med energioptimering.

Har du en värmepump som jobbar enligt principen fast kondensering, så är problemet mindre med att använda termostater och vinsten av att justera in rätt kurva är mindre.

För att värmepumpen ska jobba effektivt så är det viktigt att:

  • I huvudsak reglera tempraturen i värmepumpen efter utetempratur vilket innebär att rätt kurva behövs
  • Liten påverkan från innegivare för att undvika onödiga svängningar för då jobbar värmepumpen på en lägre verkningsgrad
  • Rumstermostater på max, utom i rum där det ska vara kallare (tänk på att ifall det finns en frånluftsventil i detta rum så påverkar det frånluften så det är inte säkert att det sparar särskilt mycket el)

Det tar lite tid att hitta rätt kurva. Förbrukningen kan också vara ganska så hög när rumstermostater öppnas så det kan vara bra att göra inpassningen en dag där elpriset är lite lägre (om man har timpris vill säga).

Hur man hittar rätt kurva beskrivs bra i manualen men det kan ändå vara bra med en beskrivning.

Värmekurvan bestämms av två parametrar. Den första parametern (K) kallas vilken kurva du har och den bestämmer hur framledningstempraturen ska variera baserat på utetempratur. För en Nibe har den värde mellan 1 och 15. Detta är den parameter som justerar så att du har samma tempratur inne oavsett utetempratur. Den andra parametern (J) kallas förskjutning och är vad du ska justera för att öka eller sänka innetempraturen.

  1. Stäng av innegivaren under injusteringen, alternativt sätt påverkansgrad till noll eller nära noll.
  2. Ställ alla rumstermostater på max. Undantag i utrymmen där det ska vara kallare som garage, förråd och i vissa fall sovrum. Nackdelen med att ställa dessa utrymmen på termostat är att de inte kommer med i justeringen. Man kan även tänka sig att först ta fram en värmekurva med rumstermostater på i vissa utrymmen för att sedan göra en ny injustering med dem öppnade.
  3. Läs på vilken kurva du förmodligen ska ha enligt vart i landet du bor samt vilken typ av installation du har.
  4. Ställ in vilken värmekurva du tror du ska ha. Vilken beror på om du tidigare har gjort injustering, ifall du har lika hus som grannen har och han/hon har en viss kurva eller om du bara går efter vart i landet du bor.
  5. Vänta några timmar till något eller några dygn. Märker du att tempraturen ökar i huset, alternativt att element och/eller golvvärme snabbt ökar i tempratur så kan du redan här justera ner kurvan. I sådana fall gå till steg 3.
  6. Efter ett tag vet du vilken tempratur du fick inomhus vid den tempratur som gäller just nu. Är det för varmt eller för kallt? Notera vad beräknad framledningstempratur (Tf) är vid denna utetempratur (Tu). Om inte utetempraturen ändrats särskilt mycket då kan man här justera in så rätt innetemp erhålles i väntan på kallare/varamare väderlek. Är det för varmt, justera ner kurvan genom att justera parametern J. Är det för kallt, justera upp kurvan motsvarande. I sådana fall gå till steg 3. OBS! Inte K. Är tempraturen bra så notera beräknad framledningstempratur (Tf) är vid denna utetempratur (Tu) som önskad Tf vid Tu.
  7. Invänta sedan annan väderlek och justera in kurvan vid den innetempraturen på motsvarande vis. Du kan behöva justera ett antal gånger.
  8. När du hittat två olika Tu för "önskad Tf vid Tu" så går det att beräkna sin kurva. Desto större skillnad mellan Tu i de båda fallen desto troligare är det att du hittat rätt kurva. Dock behöver Tu i båda fallen vara minst +10 och lägre. Ett gott råd är att ha en Tu på +5 och den andra på -5 eller lägre. Flera Tu är bara bra.
  9. Välj nu med parametrarna K och J en kurva som passar in på dessa två "önskad Tf vid Tu". Har du flera så väljer du en kurva som passar in på så många som möjligt, eller så definiterar du upp en egen kurva som passar in på alla mätpunkterna så bra som möjligt.
  10. Aktivera rumsgivare
  11. Ställ in termostater i de rum du vill ha lite kallare ifall du inte redan gjort det.