Sök eltjuvar

Disclaimer: Beskrivningen ska ses som inspiration och kan innehålla felaktigheter eller inte vara tillämpliga för din installation. Åtgärder vidtagna sker på eget ansvar.

För att kunna sänka elförbrukningen behöver du lokalisera vad i hemmet som förbrukar el.

För att lokalisera vad som förbrukar behöver du jämföra fallet "på" och fallet "av". Exempelvis kan du slå av strömmen till en säkringsgrupp i taget och räkna före och efter. Ett tips är att först mäta på-fallet och sedan av-fallet. Detta för att du inte ska råka mäta strömförbrukningen när den startar upp. Just när utrustning startar brukar de kunna dra lite mer.

För att göra mätningen så exakt som möjligt ska du helst bara ha enstaka säkringsgrupper på (I alla fall inte saker som kan variera).

För att göra det behöver du kunna mäta. Här är några exempel på hur du kan mäta.

Räkningsmetoden

Alla elinstallationer har en inbyggd elmätare så det går alltid att mäta hur mycket el just din elinstallation drar. Det går nämligen att räkna pulser på elcentralen. Varje puls är 1 Wh.

Det finns två sätt att räkna. Antingen bestämmer du en tid (T) och räknar pulserna (N) för denna tid, eller så bestämmer du dig för ett antal pulser (N) och räknar hur lång tid (T) det tar. Den senare har bättre precision. Energiåtgången (P) räknas ut på följande vis (T har enheten sekunder).

P = N*60*60/T

Hur länge du behöver mäta beror på hur stora variationer du har. Har du lite otur så kan då råka mäta just när kyl och frys kör sin kompressor (om du försöker hitta andra eltjuvar än just dem). Ett tips är att mäta två gånger i rad. Ger uträkningen samma resultat så har du troligen inte någon variation i effektuttaget. I alla fall inte under själva mätningen.

Det finns utrustning som man sätter ovanpå den lampa som blinkar för att göra räknandet enklare och för att kunna generera grafer.

Energimätare stickkontakt

En energimätare i form av stick-kontakt. Med denna kan du mäta vad saker som du stoppar i stick-kontakten drar. Har du enbart en sak inkopplad blir det dessutom så att du inte behöver jämföra "på" och "av" då "av" alltid kommer vara noll (0).
På detta vis kan du se om det finns apparater som drar mer i stand-by än vad du vill, samt vilka som du ska undvika ha på under längre tid. Tänk på att det tar en stund för många apparater att komma till sitt normalläge. Andra saker (som värmestenar och liknande) drar olika mycket vid olika tillfällen. Man kan således behöva mäta en stund för att se hur effekten varierar över tid.

Det troliga är att du inte kommer hitta några större ström-tjuvar denna väg. Du kommer förmodligen att notera att TV:n drar en hel del när den är på.

Effektmätare clamp on

En energimätare som sätts på den eller de elkablar som ska mätas på. Detta kostar vanligen mer och du behöver förmodligen få dit en elektriker med. I vissa fall har du detta redan. Kolla exempelvis om din värmepump har en sådan inkoppling. Den kan ha det för att ha en effektvakt.

På detta vis kan du se hur mycket just den kabel som klämman sitter runt drar. Normalt sett är det svårt att flytta runt klämman och denna metod är således normalt sett ganska så opraktisk.

Utrustningen självt

Viss utrustning (exempelvis värmepumpens elpatron) går att se direkt på utrustningen självt.

Totalförbrukning via app

Ett mycket bra alternativ är att titta på historiska data. Din elnätsleverantör har förmodligen detta tillgängligt. Exempelvis har Ellevio detta tillgängligt via deras hemsida och via en app.

Är det så att din elnätsleverantör inte har det så finns det en app som heter Greenely där du kan få denna information. Du behöver inte vara kund hos Greenely för att kunna använda appen. De kommer dock att vilja kontakta dig för att övertyga dig om att de är en jättebra elhandelsleverantör.

Elhandelsleverantörer som tibber har också detta i form av en app.

På detta vis kommer du inte kunna lokalisera vad i hemmet som drar men du kommer kunna se vilken tid som den största förbrukningen är. Du kan till exempel upptäcka att det är något som drar vid bestämda tider och det kan hjälpa dig att förstå vad som händer. Noterar du när du stänger av utrustning (och gör det precis i början av en timme och slår på efter en timme) så kan du se hur mycket den drar (under förutsättning att det inte finns något annat som varierar).

OBS 1! Tro inte på vad det står i appen om vad olika saker i just ditt hushåll drar. Det är en fingervisning, men de har bara räknat ut det baserat på din totalförbrukning och vad saker brukar dra.

OBS 2! Använder du en app så får du normalt sett data någon gång före lunch dagen efter förbrukningen. Det är således en ganska så lång eftersläpning. Se således till att notera vid vilken tidpunkt du gör en ändring, för det är lätt att tänka fel.

OBS 3! Ibland är datat från appen inte rätt till en början. Exempelvis har Greenely ibland gissat förbrukningen vid olika tillfällen innan den fått data från elnätsleverantören. Det tog flera dagars felsökande att lokalisera något som var fel i appen.