Nibe smart price adaptions

Flera av Nibes värmepumpar har en funktion som kallas för Smart Price Adaptions (SPA).

Exakt hur den fungerar är inte publik information men en del saker går det att sluta sig till genom att observera hur värmepumpen beter sig.

Sammanfattning

SPA är en funktion som motsvarar lösningar som Ngenic tune. Huruvida det är ekonomiskt lönsamt är svårt att avgöra. Det gäller inte specifikt för SPA utan det är generellt svårt att avgöra om det är lönsamt att flytta från dyra till billiga timmar. Utifrån Nibes beskrivning av SPA går det inte att säkerställa detta och det är tydligt att man riskerar att öka sin elräkning snarare än att sänka den. I vissa situationer kan det vara värdefult att använda SPA för mindre justeringar. Sätt då påverkansgrad till 1 eller högst 2. Å andra sidan behöver man ändå justera på och av för SPA så då kan man lika gärna manuellt justera med hjälp av ett schema.

Eftersom det inte finns någon instruktion om hur man ska ställa in SPA (så att det är troligt att man tjänar på det) så rekommenderar jag att inte slå på SPA. Ställ istället in mindre tempraturjusteringar via schema efter hur väder- och el-prognos ser ut.

Väljer du ändå att prova (det gjorde jag så inget konstigt i det) så läs först nedan så du vet om vilka begränsningar SPA har.

Värme

I inställningsmenyn för SPA så finns det en faktor man kan sätta mellan 1 och 10. 1 ska ge minst påverkan och 10 mest enligt manualen.

Begränsningar

Innan vi fördjupar oss i vad den gör kan vi börja med vad den inte gör, eller i alla fall vad den omöjligt kan göra.

  • Den vet inte vad som är billigt och dyrt. Den kommer således att agera likadant om priset varierar mellan 5 och 10 kr som när den varierar mellan 0.05 och 0.1 kr.
  • Den vet bara om spotpriset på nordpol, dvs den vet inte något om det rörliga priset från din elnätsleverantör, tillägg, moms m.m. Flera av dessa är oberoende av spotpriset vilket gör att den relativa skillnaden inte stämmer med vad den skulle kunna ta hänsyn till.

Dessa två punkter tillsammans betyder att den agerar mycket märkligt när spotpriset närmar sig noll. Anta att spotpriset varierar mellan 0.01 till 0.10 kr/kWh under dagen samt att påslag, elcertifikat, skatt m.m. är på 0.9 kr/kWh. Det innebär att priset varierar mellan 0.91 till 1.00 kr/kWh. En väldigt liten skillnad. Värmepumpen agerar som om skillnaden hade varit mellan 1 och 10 kr/kWh.

  • Funktionen är reaktiv och dessutom inte särskilt snabb. Det kan ta mellan några minuter upp till en halvtimme innan den justerar beräknad framledningstempratur. Efter det tar det ytterligare tid för gradminutrarna att ändas tillräckligt för att faktiskt ge en påverkan på priset.

Period

Klockan 00:01 så glömmer den bort all information om gårdagens priser. Hur långt i framtiden den tittar är lite oklart. Förmodligen jobbar den bara med nuvarande dygn men det är än så länge en gissning.

Påverkan på framledningstempratur

Det verkar som att om man sätter påverkan till max så varierar den beräknade framlednigstempraturen mellan +B grader när elen är billig till -B grader när den är dyr. Det verifieras av systeminfo där det finns en SPA meny som visar värde B som högst. Gränsen -B och +B verkar inte vara fast. Efter att ha sett väldigt fast ut så ändrades plödsligt gränsen när dygnsgränsen hade passerats. Får återkomma kring detta.

Framledningstempraturen verkar berkänas enligt nedan. Det stämmer dock inte superbra så det finns någon faktor till. Alternativt är det utetempraturen som ändrades under mätningen vilket jag inte noterade.

Tfram = Tkurva(utetemp) + Krum*(Tönskadinne-Tinne) + S
S = max(-B, min(B, S´))
S´ = Kspa*s(pris)
s ger värden mellan -1 och 1. -1 när priset är som allra dyrast i nuvarande period och +1 när priset är som billigast i nuvarande period. Förmodligen är det en enkel linjär funktion mellan min och maxpris. Har dock inte lyckats få en bra matching med någon linjär funktion så det är inte säkert.

Verkningsgradshänsyn

Det verkar inte som att SPA tar hänsyn till att direktverkande el har sämre effektivitetsgrad än värmepump och inte heller att olika frekvenser på kompressorn har olika effektivitetsgrad.

Detta innebär att det är svårt att avgöra om SPA faktiskt är billigare än utan.

Det går dock att resonera sig fram till när det bör vara lönsamt.

  • När eltillsats används både vid billigare och dyrare timmar
  • När eltillsats är spärrad samt att inneffektiva kompressorfrekvenser är spärrade
  • När kompressorn slår av vid dyra timmar och slår på vid billiga

Däremot är det osäkert om SPA verkligen är lönsamt när värmepumpen jobbar på höga frekvenser och/eller använder mindre mängd eltillsats.

Detta innebär att man kontinueligt behöver justera påverkansgraden så att den är noll när det är osäkert på om det är lönsamt för att sedan successivt öka både vid varmare och kallare väderlek.

En klar begränsning är att det bara verkar vara den beräknade framledningstempraturen som justeras. I och med att det tar en stund för en värmepump att justera sig så är det nästan garanti på att värmepumpen kommer att nyttja dyr el den första (eller de första timmarna) efter att priset går från lågt till högt. Det gäller således att man har en ganska så tuff inställning i gradminutsinställningarna så att den hyffsat snabbt ändrar kompressorns varvtal.

Vattenberedning

Det finns en funktion som aktiveras tillsammans med SPA och det är Smart Control. Den ska tydligen lära sig när varmvattnet används och se till att värma till dess.

En funktion som inte nämns är att Lyx-läget aktiveras tillsammans med SPA. I alla fall enligt en del diskussioner på forum. Har inte kunnat bekräfta detta.