Varianter av följande beskrivning är en vanlig fråga på forum. Jag har en värmepump och eldar i kamin. Men trots det så går min elförbrukning inte ner. Ofta beskrivs det i termer av att eltillsatsen går in lika mycket som tidigare, alternativt så beskrivs det som att den jobbar på lika mycket som innan.
En värmepump är i normalfallet inte inställd för att ha denna funktion. I alla fall inte den Nibe F750 jag har. Det går att ställa in som man vill ha, men man måste räkna lite och ställa in därefter.
Saken är den att en vämepump primärt jobbar efter utetempraturen. Detta beskrivs, för de flesta värmepumpar, i termen av värmekurva. Har beskrivit detta i mer detalj i artikeln om Nibes inverterstyrda värmepump. Värmekurvan beskriver vilken önskad framledningstempratur baserat på vilken utetempratur som är uppmätt.
Har man inte några rumstermostater eller justering med rumsgivare så är detta den enda reglermekanism som finns. Värmepumpen kommer att jobba på ovetandes om att tempraturen inne har ökat. Helt ovetandes är den faktiskt inte. När tempraturen ökar inne så kommer så småningom tempraturen på returvattnet att öka och den kommer ha något enklare att nå den önskade framledningstempraturen vilket resulterar i att värmepumpen minskar sin förbrukning något. Det är dock en ganska liten ändring i effekt. För att tydligt se denna effekt behöver innetempraturen vara ganska nära den beräknade framledningstempraturen, vilket innebär att den måste närma sig 30 grader eller mer. Så varmt brukar man inte vilja ha inne.
För att förbrukningen ska minska motsvarande hur mycket som eldas så finns det lite möjligheter och vilken strategi man ska välja beror på vilka möjligheter man har samt hur mycket automatik man vill ha. Man ska också ha i åtanke att ved typiskt inte är gratis samt att man inte ska elda för mycket i en normal kamin då den inte är dimensionerad för det.
För mer information läs även: