Justera termostaterna

Detta tips kommer många reta sig på då det inte nödvändigtvis är optimalt i alla lägen. De flesta använder principen att (alla) termostater ska vara på max.

Det finns dock ganska så många situationer när det faktiskt är värdefullt med termostater. Det kan vara för att kunna dra ner vid eldning i kamin, värme på grund av solinstrålning med mera. Det finns ingen anledning att vissa rum ska vara onödigt varma. Då är det bättre att använda termostater där. Har man dessutom en värmepump som styr på returledningstempraturen så finns det inte någon risk att returtempraturen blir för hög då pumpen med automatik kommer slå av.

Med detta sagt, hur justerar man en termostat. Du behöver följande:

  1. Termometer
  2. Termostat (för exempelvis radiator)

Sätt först termostaten på max. Mät tempraturen på radiatorn (vid golvvärme får man mäta på röret till golvvärmen). Den bör vara någon eller några grader under framledningstempraturen. Mät även längst ner på radiatorn. Det ska vara några grader kallare (ca 5-10 grader) längst ner jämfört med längst upp.

Dra sedan ned termostaten till lägsta och vänta tills dess att radiatorn blir kall. I alla fall tydligt kallare. Mät med termometer. Den bör nu vara ett antal grader under första mätningen.

Dra sedan upp termostaten successivt. Mät radiatorns tempratur, typiskt genom att helt enkelt lägga termometern på radiatorn (och även mäta längst ner). Ha tålamod för det tar lite tid. När den uppmätta tempraturen ökar så släpper den igenom flödet. Justera sedan upp den tills dess att du kan mäta upp samma tempratur som vid första mätningen (både längst upp och längst ner på radiatorn). Du kan behöva justera ned något och kontrollmäta för att se att du verkligen har hittat gränsläget. Nu har du hittat det läge där termostaten släpper igenom vid den tempratur som du har i rummet (egentligen precis vid termostaten) just nu. Du kan nu göra finjustering av termostaten beroende på vilken tempratur du önskar i detta utrymme.

OBS! Tänk på att en termostat inte är binär. Det kan mycket väl vara så att den släpper igenom delar av värmen. Det är därför viktigt att du mäter både på överdelen och nederdelen av radiatorn.

Om tempraturen i rummet ökar så kommer termostaten att begränsa flödet och tempraturen sjunker.

Tanken är att justera så att den bara begränsar på grund av andra värmekällor. Begränsar termostaten även för värme som tillförs av det som termostaten styr är det ett tecken på att värmesystemet inte är optimalt.