Hur mycket kostar en dusch?

Det finns många varianter på denna fråga. Hur mycket kostar det att duscha? Hur mycket tjänar jag på att installera snålspolande duschmunstycke? eller liknande.

Det som kostar (förutom vattnet självt) är att värma vattnet. Att värma en liter vatten en grad kräver 0.00116 kWh. I och med att denna parameter är känd så är det ganska så enkelt att räkna ut hur mycket det kostar. Det är helt enkelt kostnaden per liter och grad multiplicerat med antalet grader och antalet liter. Sedan behöver detta modifieras med verkningsgraden för uppvärmningen samt förluster.

Summering

Priset räknas ut på följande vis:

Pris = (kr/kWh) * Vattenåtgång * Grader / (1-värmeförlust) / verkningsgrad

Exempel:

5 minuters dusch på 37 grader. Kallvattnet är 7 grader. Värms med värmepump med verkningsgrad 300% (3) och 20% värmeförlust. Duschen "drar" 12 liter per minut, dvs en liter på 10 sekunder.

En sådan dusch kostar:

Energiåtgång = (5*60/10)*30/0.8/3*0.00116=0.435 kwh

Vid det snittpris som gäller för rekortmånaden December 2023 så blir det 4.5*0.435=1.957 kr

En 10 minuters dusch den månaden kostar dubbelt så mycket, dvs 4 kr.

Vattenförbrukning

Hur många liter vatten som går åt vid en dusch kan man mäta upp med en klocka och litermått. Sätt helt enkelt på det flöde som normalt används och mät hur lång tid (T_fyll) det tar att fylla litermåttet.

Det går också relativt enkelt att mäta ungefär hur lång tid en dusch tar. Starta helt enkelt klockan när du slår på vattnet och stoppa klockan när du stänger av vattnet. Vi får då tiden T_d = T_stop - T_start.

Med hjälp av dessa två mätningar kan du nu räkna ut hur många liter vatten som går åt genom att räkna ut

V = T_d / T_fyll

Exempel:

Ett typiskt duschmunstycke har flödet 12 liter per minut, dvs en liter på 10 sekunder och således T_fyll = 10 s.

En hyffsat kort dusch tar 5 minuter vilket är detsamma som 300 sekunder. Det går således åt 300 / 10 = 30 liter vatten.

Uppvärmning

Hur mycket det kostar att värma vattnet beror på hur kallt kallvattnet är samt hur varmt önskas vid användning. Det är skillnaden i temperatur mellan kallvatten och varmvatten som kostar. En invändning är "men varmvattenberedaren värmer ju till högre tempratur 55 grader än vad jag duschar, då måste jag räkna på den högre tempraturen". Nej det behöver du egentligen inte göra för den extra kostnaden försvinner i och med att det varmare vattnet blandas ut med kallvatten sedan när det används. Däremot ska man ta hänsyn till det i beräkningen av värmeförlust och verkningsgrad. Mer om det nedan.

Exempel:

30 liter vatten går åt. Kallvattnet är 7 grader varmt och värms till 37 grader. Det är en skillnad på 30 grader. Det krävs således 30*30*0.00116=1.044 kWh energi.

Värmeförlust och verkningsgrad

Det finns alltid lite förlust vid uppvärmning, särskilt om redningsrör och tank är dåligt isolerade. Typiskt kommer detta huset tillgodo ändå genom att denna värme hjälper till att värma upp huset. Det är egentligen bara ett problem sommartid när man snarare vill att det ska bli kallare inne. Det går att få en uppfattning om värmeförlusten i tanken genom att titta på hur tempraturen varierar över tid. Om den högsta tempraturen sjunker ca 5 grader tills vattnet används och skillnaden mellan kall och varmvatten är 45 grader så är värmeförlusten 5/45=11%.

En viktigare faktor är normalt sett verkningsgraden. För en varmvattenberedare som värms med direktverkande el kan man anta att verkningsgraden är nära 100%. Dock är det inte längre så vanligt att värma varmvatten med direktverkande el. Värmepump är mycket vanligare. Så det gäller då att titta på vilken verkningsgrad som värmepumpen har att värma till ca 50 till 55 graders tempratur. Den verkningsgraden brukar ligga kring 300% till 400%.