Disclaimer: Beskrivningen ska ses som inspiration och kan innehålla felaktigheter eller inte vara tillämpliga för din installation. Åtgärder vidtagna sker på eget ansvar.
Det är vanligt att hus har någon form av direktverkande el. Det kan vara en elradiator (element) i garage eller liknande. Det har historiskt varit en bra lösning för utrymmen som normalt sett inte får kosta så mycket. Elradiatorer är generellt billiga att köpa och installera. Direktverkande el har också typiskt bra verkningsgrad på 100%.
Problemet är att när elpriset är högt så räcker det inte med att verkningsgraden är 100%. För att få ekonomi i det hela behövs det mycket högre verkningsgrad än så.
En praktisk lösning är att installera en luft-luft värmepump. De är förhållandevis billiga att köpa och installera. En mindre värmepump kan man få färdiginstallerad för i storleksordningen 10-25 kkr.
En viktig sak att tänka på är att den ska fungera bra även om tempraturen ute är låg. Titta på sådana som klarar de tempraturer du ofta har på vintern. Det finns de som klarar -35 grader utan att de kostar allt för mycket.
Verkningsgraden vid minusgrader är kanske inte superimponerande (typiskt COP 2-3) men det betyder halverad elräkning för den del som värms upp på detta vis. Säg att du har ett garage som värms upp av två elradiatorer på 1.4 kW styck. De behöver värmas under 6 timmar per dygn under december, januari och februari. Om vi antar ett snittpris på 4 kr/kWh är det en kostnad på 67 kr/dag så för 3 månader är det 6048 kr. Eftersom dessa utrymmen behöver värmas även oktober, november, mars, april och maj (till lägre del) så kan vi uppskatta kostnaden till lite drygt 10 till 15 kkr. Även om COP är så lite som 2 innebär det en besparing på 5-7 kkr per år. Med en installationskostnad på 15-21 kkr så kommer en sådan investering återbetala sig på 3 år. Det måste betraktas som en bra investering.
Dessutom så är COP typiskt bättre än 2. En del kan komma upp i så bra SCOP som över 5.