Det finns ett antal tips på andra sidor som ger väldigt lite. I vissa fall gäller råden fortfarande men för att du inte ska lägga energi på saker som ger lite så är det bra att beskriva varför vissa råd inte längre är bra råd. I alla fall inte rent generellt.
Undvika stand-by läget (källa: Elskling, Folksam)
Här har vi ett exempel på gammalt råd kring att undvika stand-by läget. Ja utrustningen drar mindre om den är helt avstängd än den gör i stand-by läget. Däremot är det så att nya maskiner inte får dra mer än 0.5 W i stand-by. Så tipset gäller men inte för ny utrustning. 0.5 W är väldigt lite. En apparat som drar 0.5 W innebär att den drar 4.4 kWh per år. Räknat på ett snittpris på 2 kr/kWh blir det 9 kronor. Äldre utrustning kan dra mer i stand-by läget, men dem kommer du ha hittat om du sökt reda på eltjuvarna. Mycket bättre att mäta vilka saker som drar el istället för att slå av saker som faktiskt inte drar i princip någon ström alls.
Sänk ljuset och slå av när du kan (källa: Affärsverken)
Detta är inte ett dåligt råd i sig. Det är bättre att slå av eller sänka belysningen än att inte göra det. Det som är dumt med rådet är att det behöver kompletteras med ytterligare information för att bli relevant.
- Sänkning av belysning via dimmer ger inte alltid någon effekt om det är halogenlampor. Se till att byta till LED istället. Går förbrukningen ner kan det vara marginellt även om det i vissa fall är tydlig skillnad.
- Är det enstaka LED lampor så ger visserligen en dimmer effekt, men förbrukningen är redan väldigt liten så det är sällan värt det.
- Är däremot belysningen utomhus så att den lilla värme som utvecklas går till spillo är det mer intressant att köra med dimmer.
- Att slå av belysningen är generellt bra, men är det en LED lampa så kommer du inte bli ruinerad om den råkar stå på en natt. En typisk LED lampa drar max 5 W och på en natt blir det 40Wh, dvs 0.04 kWh så även om elen kostar så mycket som 10 kr/kWh så blir det inte mer än 0.4 kr. Det får du inte ens en godisklubba för.