Det är bra med isolering för att sänka sin elförbrukning. Behovet att isolering beror dock på hur ventilationen ser ut.
Det finns mängder med information på andra ställen kring hur man ska isolera sitt hus så det finns inte någon egenlig anledning till att beskriva det igen här.
Det som är värt att kommentera att det vissa fall inte lönar sig att isolera vissa saker. Har man ett hus med mekanisk frånluft med ventiler utan uppvärmning så gör det inte så mycket om det sipprar in luft på andra ställen, som exempelvis en glipa i ytterdörren. Anledningen är att det oavsett hur mycket man isolerar så kommer det finnas luftintag via ventilerna. Så, om du ser till att fixa den där sista lilla glipan så kommer du inte märka det på elförbrukningen. Det kan absolut finnas en komfortmässig anledning till att ändra men inte till totalförbrukningen sett.
Det går utmärkt att räkna på isolering. Husets delar har ett U-värde och genom detta går det att räkna ut hur mycket energi som går förlorad.
Energin Pd i W som går förlorad är:
Pd = Area * U * T
Arean är arean för delen (inte golvarea utan arean av den delen, exempelvis fönstrets area, vindens area osv).
U är U-värdet
T är tempraturskillnaden mellan inomhus och utomhus i grader C (eller grader K, det är samma sak).
Summera alla delar som ger husets omslutningsarea och du har fått fram den totala energiförlusten för huset. Har du tur att ha en energiberäkning så kommer du ha total omslutningsarea och genomsnittligt U-värde som gör beräkningen mycket enklare. Det är bara en beräkning att göra då.
Funderar du på att förbättra isoleringen så kan du helt enkelt titta på den delen och räkna ut Pd innan isolering och efter isolering. Skillnaden mellan de två är hur mycket du skulle tjäna på att isolera. Notera dock att detta är i effekt utan hänsyn till verkningsgraden för det uppvärmningssystem du har, så för att räkna ut hur mycket du tjänar i kronor behöver du ta det du räknat ut, delat med en uppskattning av verkningsgraden och multiplicerat med en uppskattning av priset per kWh. Notera att verkningsgraden är olika för olika tempraturer så antingen tar man ett årsgenomsnitt eller så uppskattar du kall väderlek, mellan och varmt.