Luft-luft värmepump split/duo

Frågorna är av typen:

Jag tänkte köpa en luft-luft värmepump med flera innedelar. Vilken ska jag välja?

Vad är bäst en utedel och flera innedelar eller lika många utedelar som innedelar?

I många fall räcker det inte med en innedel för att få (någorlunda) jämn fördelning av värmen inomhus. Den uppenbara tanken är att installera flera och koppla till samma utedel. Det borde om inte annat bli billigare då mängden utrustning blir mindre. Det intressanta är att så oftast inte är fallet.

Svaret är att det nästan alltid är bäst med lika många innedelar som utedelar. Av följande orsaker:

  • Total effekt
  • Verkningsgrad
  • Redundans
  • Pris

Utöver detta kan det vara svårt att dra rören mellan utedel och innedelar.

Total effekt

Det är utedelen som genererar värmen. Har du två eller fler utedelar så delar de på utedelens begränsning. Du kan naturligtvis köpa en större utedel men då ökar också priset.

Verkningsgrad

Det finns nästan ingen tillverkare som har de högre verkningsgraderna (enligt specifikation i alla fall) för lösningen med en utedel och flera innedelar. Det är oklart varför då det rent teoretiskt borde gå att tillverka effektiva lösningar. Det kan helt enkelt vara så att tillverkarna valt att inte utveckla denna typ av lösning för kallare klimat då utedelen ändå kommer att begränsa total effekt och det är ofta viktigare när det är kallt.

Redundans

Om något går sönder har du den eller de andra som fortfarande fungerar. Dessutom så är en lösning med flera innedelar och en utedel mer komplex så möjligheten till fel ökar.

Priset

Av någon anledning så brukar priset vara högre med en utedel och flera innedelar än motsvarande där det är en utedel och flera innedelar. Oklart varför.

Så varför finns det denna lösning. Jo det kan finnas andra orsaker till att välja en lösning med en utedel. Det beror på huset och ägarens preferenser. Det kan exempelvis inte finnas plats för mer än en utedel, eller att det bara finns ett bra ställe att ha den på. Eller rent estetiskt att flera ser fulare ut än en.