Nibes inverterstyrda värmepump

Denna beskrivning är skriven efter hur en Nibe F750 och F730 fungerar men bör vara applicerbart på alla Nibes inverterstyrda värmepumpar, och förmodligen andra inverterstyrda värmepumpar med, i vissa fall med modifieringar.

Eftersom det är många som frågar varför värmepumpen drar så mycket el så tänkte jag att jag skulle förklara lite hur den faktiskt jobbar. Det blir så mycket enklare att avgöra om den faktiskt ska använda elpatron eller inte då.

I mitt resonemang har jag förenklat lite. Inga specialinställningar i form av SPA, avstängning av elpatron med mera.

Grundläggande parametrar

Det är några parametrar som är grundläggande.

  1. Värmekurvan

  2. Rumstempraturinställningen i grader samt rumsfaktorn typiskt någonstans mellan 0 och 3. Från fabrik är det 2 om jag förstår det rätt.

  3. Gradminutsinställningen som säger när kompressorn ska starta och sedan hur mycket till den ska vänta innan den starar elpatron.

Beräknad framledningstempratur

Så vad är det värmepumpen gör. Jo den beräknar en framledningstempratur, dvs hur varmt vattnet ska vara som lämnar värmepumpen. Det räknar den ut såhär:

beräknad framledningstemp = värmekurva(utetempratur) + (rumstempraturinställning - uppmätt innetemp) * rumsfaktorn

Som förtydligande så betyder värmekurva(utetempratur) att den tittar i värmekurvan baserat på utetempraturen.

Exempel 1

Det blir enklare med ett exempel. Anta att värmekurvan ger 27 grader vid en viss tempratur, rumstempraturinställningen är på 22 grader och uppmätt innetempratur är 23 grader (rumsfaktor 1).

Vi får då beräknad framledningstemp = 27 + (22 - 23)*1 = 27-1= 26

Gradminuter

Gradminuter är ett mått på hur mycket underskott det är i värmeproduktionen. Desto lägre värde (mer negativt) desto större underskott.

Så vad gör den sedan med det. Jo den tittar på vad nuvarande upmätta framledningstempratur är. Gradminutrarna (Gi) justeras med skillnaden mellan beräknad framledning och uppmätt framledning. Dvs på följande vis:

G(n+1) = G(n+0) - (Tberäknadframledning - Tuppmättframledning)

Exempel 1 fortsättning

Om vi i detta exempel antar att den nuvarande uppmätta framledningstempraturen är 27.4 grader då kommer den att nästa minut öka gradminutrarna med 1.4. Varför 1.4? Jo det är helt enkelt resultatet av - (26 - 27.4) = - (- 1.4) = 1.4.

Vi kan således se att om beräknad framledningstempratur är högre än nuvarande framledningstempratur så minskar gradminutrarna och motsvarande tvärt om ifall beräknad är lägre.

Kompressor och eltillsats

Vän av ordning undrar ju då varför den inte omedelbart ändrar. Det hade den kunnat gjort om det inte var så att värmereglering är fruktansvärt långsamt.

Istället så går den helt och hållet på gradminutrarna för att avgöra hur hårt kompressorn ska gå respektive om elpatron ska sättas igång.

Det är här gradminutiställningarna kommer in. Jag har inte lyckats komma på exakt hur den fungerar här men det verkar som att hur hårt kompressorn går är relaterat till gradminutrarna på följande vis. Vid startvärdet så går den på 20 Hz. När gradminutrarna är på startvärde (som är negativt) - start av elpatron så går kompressorn på max. När den går under värdet för start av elpatron så ökar den elpatronen för varje steg som ställts in.

Tolkning

Så nu till frågan. Vad hjälper detta mig?

Jo det är nämligen så att det är ganska så enkelt att kolla när ditt system kommer behöva sätta in elpatron eller inte. Gå helt enkelt in och se till att den bara för köra om det är kallare än säg -20 eller så. Ställ tillbaka senare.

Sedan kör du värmepumpen så att den hamnar på olika varvtal och noterar vad framledningstempraturen är. Vilken tempratur du mäter upp beror på en massa faktorer som exempelvis:

  • golvvärme eller radiatorer och hur bra de gör av sig med värmeenergin
  • vattenvolym i värmesystemet
  • shunt eller minishunt
  • termostater och hur de är inställda
  • cirkulationspumpens inställning och vattenflödet

Jag själv mätte först upp att framledningstempraturen blir ca 25 grader vid 20 Hz och ca 28 grader vid 68 Hz. Efter diverse justeringar (sänkt cirkulationspump exempelvis) så ökade max till 31 grader. Jag har golvvärme på nedervåningen och TP22 radiatorer på övervåningen.

För den som har annat värmesystem, exempelvis äldre radiatorer som inte avger i princip någon värmeenergi förrän de kommer upp i 40 grader eller mer så kommer du också mäta upp en högre framledningstempratur. Ifall golvvärmen eller radiatorn inte avger nämvärd mängd energi förrän den uppnått en viss tempratur så kommer också framledningstempraturen bli motsvarande hög.

Så nu till frågan ska den köra på elpatron.

Det är nu nämligen väldigt enkelt att svara på. Titta på din värmekurva och eventuellt justera med rumsjusteringen och se vilken framledningstempratur du får. Är det över det antal grader som den lyckas komma upp i när den kör på max, ja då behöver den köra på elpatron. Är det lägre än det, ja då behövs det inte. Går den in ändå ska du justera gradminutsinställningarna så den får lite mer tid på sig.

Inställning av gradminuter

Vad man ska sätta start tillsats är en avvägningsfråga.

Elpatron tillåten

Du vill sätta start tillsats till ett högt värde (mycket negativ gradminut krävs för start av eltillsats). Standardinställningen 700 är bra men kan sättas så högt som 1500. På det viset har kompressorn god tid på sig att arbeta tillbaka en tillfällig tempraturdip. Exempelvis för att tempraturen minskar under natten för att öka under dagen.

Elpatron blockerad

Är värmepumpen den enda värmekällan kan man använda samma resonemang som för elpatron tillåten ovan. Men i det fall att man vill flytta förbrukning till billigare timmar (via SPA eller schema) alternativt att man har möjlighet att komplettera sin uppvärmning med exempelvis eldning vill man snarare att systemet ska reagera snabbt. I dessa fall ska man snarare välja värdet 100 för start tillsats. Dock finns det en specialregel vid start av kompressorn och det är att om gradminutrarna är mer än -180 så kommer den att köra med 20 Hz i närmare en timme innan den kommer igång. För att undvika den situationen (om det är kallt ute exempelvis) ska man sätta start tillsats i kombination av start kompressor så att gradminutrarna kan bli så låga som -181 eller lägre.

Avfrostning

En frånluftsvärmepump behöver avfrostas. Det är normalt.

Vid varje kompressorstart noteras ett referensvärde för luftflödet på lufthastighetssensorn BS1 (BS1ref). Det finns även en annan parameter som är viktig och det är uppmätt tempratur på förångningsgivaren (BT16) samt avluftsgivaren (BT21).

Regler för avfrostning
Regel Beskrivning
Max avfrostningstid 180 minuter
Min avfrostningstid 10 minuter
Startvillkor 1. BS1 < 0.9 * BS1ref OCH
2. BT16 < -1 i 30 minuter
ELLER
1. BT16 < -23
Stopvillkor 1. BT21 > +8 OCH
2. stigningshastigheten på BT16 har avtagit
Om 2 uppfylls innan 3 läggs 30 minuter fortsätter avfrostningen ytterligare 30 minuter efter det att villkor 1 uppfyllts.

Stoppvillkoret betyder att om BT21 är dåligt placerad så att den är i mycket is och vattensörja så kan det bli så att det tar mycket lång tid för avfrostningen att slutföras.