Det är tre relaterade frågor, i många olika varianter, som ofta dyker upp när det gäller luft-luft-värmepumpar.
Varför ska jag inte ha auto på min värmepump?
eller
Varför ska jag inte ha auto på fläkten på min värmepump?
eller
Varför ska jag inte ha auto på uppvärmningen på min värmepump.
Den första frågan är nog vanligast då det finns två olika auto-inställningar. I vissa fall kan det finnas fler än två.
Värme, Kyla, Auto eller Avfuktning
Den första möjligheten att ställa in auto gäller automatik kring värme (sol), kyla (snöflinga) eller auto. Många frågar sig varför det över huvud taget finns ett auto-läge när det inte är bra. Läget finns där av en anledning, men den anledningen är inte automatik för att få bästa ekonomi utan bästa möjliga komfort.
Är ditt mål att få lägsta möjliga kostnad för uppvärmning ska du inte använda auto. Du ska inte heller använda kyla eller avfuktning. Det enda läge som garanterar att den enbart ägnar sig åt att producera värme, är just läget värme.
Auto-läget innebär att om det är kallt inne så kommer den värma, och blir det för varmt inne så kommer den kyla.
Så varför finns då läget auto? Jo för alla har inte samma prioritering. Många köper en värmepump i huvudsak för att kyla, andra bara för att vilja ha jämn tempratur innomhus. Vill man att huset ska ha en viss tempratur inne och inte behöva byta själv mellan olika lägen så är auto-läget bra för det. Det kostar mer el, men el är oftast rätt billigt så det är värt det för många.
Silent, 1, 2, 3, 4, 5 eller auto på fläkten
Den andra möjligheten att ställa in automatik är för fläkten. Här kan det finnas även automatik kring hur luften ska styras i horisontal- respektive vertikal-led, men det beskriver jag inte här.
Även i detta fall finns auto-läget här av en anlednig, flera faktiskt. Vilket läge som är bäst beror på dina prioriteringar, vart värmepumpen sitter, hur huset ser ut samt vart värmen ska nå.
För att få ut högsta möjliga effekt ur värmepumpen så är maximal fläkt, rent teoretiskt, det absolut bästa. Den effekt som värmepumpen kan avge är nämligen luftvolymen multiplicerat med tempraturskillnaden på luften som sugs in i innedelen och den som blåses ut.
Verkningsgraden är också högre med högre fläkt (under förutsättning att det finns ett värmebehov), då tempraturen på luften som lämnar innedelen sjunker vid högre luftflöde och det krävs mindre energi att flytta värme från bärarmediet som kommer från utedelen.
Högre fläkthastighet innebär också att luften transporteras längre bort från värmepumpen vilket är en fördel om utrymmet som ska värmas är lite större. Det kan också hjälpa till att flytta värmen förbi värmebarriärer. Det är här husets planlösning, saker i vägen med mera spelar roll.
Sammanfattar vi teorin så är det klart att det rent teoretiskt alltid är bättre med hög fläkt när det finns ett (större) värmebehov och målet är att värma huset. Det finns dock en liten hake här och det är frågan om det alltid finns ett värmebehov. I vissa utrymmen är det så, men inte i alla. Sedan är det inte alltid så att prioriteringen av (billig) värme är vad ägaren till värmepumpen prioriterar över andra saker.
Finns det inte ett värmebehov så kommer verkningsgraden sjunka vid maximal fläkt då det kostar en del energi att driva fläkten. Dock ska man vara medveten om att energin för att driva fläkten oftast är liten och i många fall försumbar.
En uppenbar anledning till att inte alltid välja maximal fläkt är att fläkten låter rätt mycket samt att luftflödet i sig kan vara irriterande. Även här beror det på vart den sitter och hur huset är utformat.
Utöver detta finns det även en reglerteknisk anledning till att välja auto-läget. De flesta luft-luft värmepumpar är inverterstyrda vilket innebär att kompressorn jobbar med ett stegvis effektuttag mellan vissa intervall. Den reglerar detta efter effektuttaget från innedelen. Om innedelens fläkt går med konstant fart så kommer också effektuttaget från innedelen variera relativt lite. Inverterfunktionen kommer då inte fungera perfekt. Den kommer i huvudsak gå mellan att slå av sig och att jobba på ett läge mellan min och max. Den blir lite som en on/off-värmepump med skillnaden att den inte jobbar på max utan ett läge mellan min och max. Ifall fläkten får variera så kommer inverterfunktionen kunna jobba friare och driften blir jämnare och effektivare. En luft-luft värmepumps verkningsgrad är inte perfekt just när den startar och stannar.
Så vad ska du välja? Mycket bra fråga. Det enda bra svaret är att prova sig fram om se vad som verkar passa bäst. Helst i kombination med att faktiskt mäta.
Är utrymmet litet så är auto-läget förmodligen alldeles utmärkt då det blir jämnare drift för inverterfunktionen och den låter precis så mycket som behövs.
Är utrymmet stort och det är svårt att få fram värmen överallt så är det ofta bättre med konstant fart på fläkten. Då brukar man säga att du ska ha den fläkt-hastighet som du står ut med.